• Statystyki

    • Odwiedziło nas: 1947030
    • Do końca roku: 228 dni
    • Do wakacji: 35 dni
  • Kalendarium

    Piątek, 2024-05-17

    Imieniny: Brunony, Sławomira

  • Kartka z kalendarza

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

POSIŁEK OBIADOWY

13-17 maja

poniedziałek

Zupa pomidorowa z kawałkami mięska drobiowego i
makaronem na wywarze mięsno-warzywnym
(300ml/80g) 1,3,9, pieczywo mieszane (40g) 1, ,

 

wtorek
Chrupiące kotleciki z kurczaka w panierce z dodatkiem
otrębów i wiórków sera (100g) 1,7, ziemniaki z
koperkiem (150g), kapusta biała na ciepło (100g) 1,7,,
kompot jabłkowy (200ml)

 

środa
Kopytka z serem, masłem i cukrem (180g) 1,3,7,
surówka z marchewki i ananasa (100g), woda
niegazowana (200ml)

 

czwartek
Kapuśniaczek z białej kapusty z ziemniakami, kiełbaską
i majerankiem na wywarze mięsno-warzywnym (350ml)
9, pieczywo mieszane (40g) 1, ,

 

piątek
Dorsz w panierce z ciasta naleśnikowego (120g) 1,3,4,7,
ziemniaki z oliwą (150g), kapusta kiszona z jabłkiem i
natką pietruszki (100g), woda niegazowana (200ml)

 

 

Liczbą oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 (lista alergenów zamieszczona obok); Zastrzega się możliwość
wprowadzania zmian do jadłospisu; Jadłospis dla grupy wiekowej 7-9 lat. Gramatura i wartości odżywcze dla starszych grup
wiekowych odpowiednio wyższe. II danie 20-25% / Zupa – 15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego w grupie

 

 

Rozporządzenie dotyczy 14 alergenów wymienionych poniżej:

  1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne.
  3. JAJA i produkty pochodne.
  4. RYBY i produkty pochodne.
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. SOJA i produkty pochodne.
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
  9. SELER i produkty pochodne.
  10. GORCZYCA i produkty pochodne.
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
  12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia, lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. ŁUBIN i produkty pochodne.
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.
NA GÓRĘ