• Statystyki

    • Odwiedziło nas: 1950579
    • Do końca roku: 225 dni
    • Do wakacji: 32 dni
  • Kalendarium

    Poniedziałek, 2024-05-20

    Imieniny: Bazylego, Bernardyna

  • Kartka z kalendarza

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

POSIŁEK OBIADOWY

20 - 24 maja

poniedziałek

Spaghetti bolognese z mięsem i posypką z sera (220g)
1,3,7, marchewka z groszkiem i masłem - obok (100g)
7, , woda niegazowana (200ml)

wtorek
Zupa z fasolki szparagowej z kawałkami mięsa i ryżem
na wywarze mięsno-warzywnym (350ml) 9, pieczywo
mieszane (40g) 1,

środa

Naleśniki z serkiem homogenizowanym 1,3,7 i dżemem
(250g), surówka z marchewki z brzoskwinią i
dodatkiem oleju (100g), woda niegazowana (200ml)

czwartek
Rosół z pulpecikami drobiowymi, warzywami,
makaronem i natką pietruszki (350ml/80g) 1,3,9

piątek

Kotlecik z mintaja z ziołami (100g) 1,3,4, ziemniaki
puree (150g) 7, surówka z kiszonej kapusty, marchewki
i natki pietruszki (100g), woda niegazowana (200ml)

Liczbą oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 (lista alergenów zamieszczona obok); Zastrzega się możliwość
wprowadzania zmian do jadłospisu; Jadłospis dla grupy wiekowej 7-9 lat. Gramatura i wartości odżywcze dla starszych grup
wiekowych odpowiednio wyższe. II danie 20-25% / Zupa – 15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego w grupie

 

 

Rozporządzenie dotyczy 14 alergenów wymienionych poniżej:

  1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne.
  3. JAJA i produkty pochodne.
  4. RYBY i produkty pochodne.
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. SOJA i produkty pochodne.
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
  9. SELER i produkty pochodne.
  10. GORCZYCA i produkty pochodne.
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
  12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia, lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. ŁUBIN i produkty pochodne.
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.
NA GÓRĘ