POSIŁEK OBIADOWY
20 - 24 maja
poniedziałek
Spaghetti bolognese z mięsem i posypką z sera (220g)
1,3,7, marchewka z groszkiem i masłem - obok (100g)
7, , woda niegazowana (200ml)
wtorek
Zupa z fasolki szparagowej z kawałkami mięsa i ryżem
na wywarze mięsno-warzywnym (350ml) 9, pieczywo
mieszane (40g) 1,
środa
Naleśniki z serkiem homogenizowanym 1,3,7 i dżemem
(250g), surówka z marchewki z brzoskwinią i
dodatkiem oleju (100g), woda niegazowana (200ml)
czwartek
Rosół z pulpecikami drobiowymi, warzywami,
makaronem i natką pietruszki (350ml/80g) 1,3,9
piątek
Kotlecik z mintaja z ziołami (100g) 1,3,4, ziemniaki
puree (150g) 7, surówka z kiszonej kapusty, marchewki
i natki pietruszki (100g), woda niegazowana (200ml)
Liczbą oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 (lista alergenów zamieszczona obok); Zastrzega się możliwość
wprowadzania zmian do jadłospisu; Jadłospis dla grupy wiekowej 7-9 lat. Gramatura i wartości odżywcze dla starszych grup
wiekowych odpowiednio wyższe. II danie 20-25% / Zupa – 15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego w grupie
Rozporządzenie dotyczy 14 alergenów wymienionych poniżej:
- Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- SKORUPIAKI i produkty pochodne.
- JAJA i produkty pochodne.
- RYBY i produkty pochodne.
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
- SOJA i produkty pochodne.
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
- SELER i produkty pochodne.
- GORCZYCA i produkty pochodne.
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
- DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia, lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
- ŁUBIN i produkty pochodne.
- MIĘCZAKI i produkty pochodne.