POSIŁEK OBIADOWY
6-10 maja
poniedziałek
Zupa koperkowa z mini pulpecikami mięsnymi
ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym
(300ml/80g) 1,3,9, pieczywo mieszane (40g) 1, ,
wtorek
Pieczone pałeczki z kurczaka (100g), puree ziemniaczne
z masłem i korzeniem pietruszki (150g) 7, surówka z
białej kapusty z czosnkiem i marchewką (100g), kompot
wieloowocowy (200ml)
środa
Zupa krem z marchewki z dodatkiem soczewicy, mięska
i mleka na wywarze mięsno-warzywnym (300ml) 1,7,9,
bułka grahamka z margaryną (1/2 szt./5g) 1, ,
czwartek
Pulpety mielone w sosie koperkowym (160g) 1,3,7,
kasza gryczana z olejem (150g), buraczki na ciepło
(100g), kompot gruszkowy (200ml)
piątek
Kotlety rybne z morszczuka (100g) 1,3,4, ziemniaki
puree z pietruszką (150g) 7, marchew mini na ciepło
(100g), woda niegazowana (200ml
Liczbą oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 (lista alergenów zamieszczona obok); Zastrzega się możliwość
wprowadzania zmian do jadłospisu; Jadłospis dla grupy wiekowej 7-9 lat. Gramatura i wartości odżywcze dla starszych grup
wiekowych odpowiednio wyższe. II danie 20-25% / Zupa – 15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego w grupie
Rozporządzenie dotyczy 14 alergenów wymienionych poniżej:
- Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- SKORUPIAKI i produkty pochodne.
- JAJA i produkty pochodne.
- RYBY i produkty pochodne.
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
- SOJA i produkty pochodne.
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
- SELER i produkty pochodne.
- GORCZYCA i produkty pochodne.
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
- DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia, lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
- ŁUBIN i produkty pochodne.
- MIĘCZAKI i produkty pochodne.